GYAKORI KÉRDÉSEK

Elegendő a státusz vizsgálat, valamint egy dokumentum, mellyel az orvos igazolja a gyermek/felnőtt hallószervének épségét és gyulladásmentes állapotát (negatív lelet). A fül-orr-gégészeti vizsgálat nem hallásvizsgálat, azt audiológus szakember végzi.

A tympanometria egy objektív vizsgálat, mely a középfülben a dobüregi nyomást méri. Megmutatja, hogy megfelelően rugalmas-e a dobhártya. Amennyiben folyadék/váladék gyülemlik fel ezen a területen a dobhártya nem mozog. A folyadékkal teli dobüreg ún. „víz alatti hallást” eredményez, melynek kezelése egészségügyi kompetencia. Mivel a vizsgálat megbízható képet ad a középfül állapotáról, így szükséges a tréning megkezdéséhez.

A tréningprogram egy speciálisan modulált zenei hanganyagból áll, tehát a hallószerven (füleken), mint érzékszerveken keresztül fog bejutni, majd az idegrendszerben fejti ki hatását. Ahhoz, hogy az ingereket a megfelelő módon be tudjuk juttatni, alapfeltétel az egészséges hallószervek megléte.

Az audiogram a hallásvizsgálat eredményét, a hallásküszöböt jeleníti meg vizuális (képi) formában. Célja, hogy kiderüljön, van-e hallásvesztés, illetve a hallás épségének a megállapítása. A vizsgálatot audiológus (egészségügyi) szakember végzi.

Megmutatja, hogy különböző frekvenciákon (Hz) milyen hangerőn (dB) észleli a vizsgált személy az adott hangokat. Melyik az a leghalkabb hang, amit meghall, ezáltal kirajzolódik a hallásküszöb melyet audiogramon ábrázolnak.

A hallási figyelem teszt egy gyógypedagógiai szemléletű, pedoaudiológiai alapú felmérés, melyhez szűrő audiométert és egy hozzá tartozó speciális fejhallgatót használ a tréner. Megnézi mely frekvenciákon (11 frekvencia), milyen hangerejű hangokra figyel a gyermek/felnőtt. Ennek segítségével pontosabban kijelölhető a fejlesztési útvonal és beállítható a személyre szabott AIT/FST tréningprogram. Amennyiben az AIT/FST szakember nagyfokú eltérést tapasztal, azonnal szakorvoshoz és audiológus szakemberhez irányítja az ügyfelet.

Az audiometria tisztahang, azaz szinuszhanggal való vizsgálatot jelent, ami a hallás épségét térképezi föl különböző hangingerekkel. A GOH teszt célja pedig a beszédhanghallás felmérése, melynél rövid, egyszótagú szavakat kell a vizsgálat személynek megismételnie. A szakember számára különböző információt hordoznak, a két vizsgálat kiegészíti egymást.

Kétéves kortól ajánlott, felső korhatár nincs.

A tréning célja nem a hallás javítása, hanem az auditív észlelés, a beszédészlelés valamint a beszédmegértés területeinek megfelelő működéséhez való hozzásegítése.