Az AIT/FST története

A Hallási Figyelem Tréning szigorúan összeválogatott zene speciális elektronikus modulációjával vátja ki módosító hatását az idegrendszer működésére. A speciális szoftver randomizálja a magas és a mély hangok váltakozását, ami egyedülállóan stimulálja a hallóidegpályákat.

Dr. Guy Berard

A hangból jövő energiát arra használjuk fel, hogy a nem megfelelően működő idegsejtek az intenzív inger hatására képesek legyenek egy jobb minőségű ingerfelvételre, feldolgozásra.
A Hallási Figyelem Tréning, nemzetközi elnevezései, amit Magyarországon is használunk:

 

AIT = Auditory Integration Training
FST = Filtered Sound Training


A tréninget Dr. Guy Berard fül-orr-gégész dolgozta ki . Saját progresszív hallásvesztése és tinnitusa késztette arra, hogy létrehozza ezt a kiváló módszert.

Rosalie Seymour

Rosalie Dél-Afrikában nőtt fel és a Pretoriai Egyetemen szerezte diplomáit,  mint beszéd-és nyelvfejlesztő terapeuta és audiológus. Logopédiai munkásságát Dél-Afrika első, autista gyermekek számára létrehozott iskolájában kezdte. Abban az időben gyakorlatilag még semmit sem tudtak az autizmus spektrum zavarról. 

Amikor elolvasta Annabel Stehli 1992-ben megjelent, és pillanatok alatt bestsellerré váló könyvét – az „Egy csoda hangjai”-t, elhatározta, hogy ha kölcsönt is kell felvennie, akkor is elvégzi dr. Guy Berard tanfolyamát és elérhetővé teszi Dél-Afrikában is az Auditív Integrációs Tréninget. 

Mivel az eredeti Berard-féle audiokinetron nagyon költséges és nagy méretű volt, nem volt alkalmas arra, hogy az ország különböző helyein kezeljen gyermekeket. Ezért elindította az EARducator – immár hordozható – készülék fejlesztését, amit Berard teljes mértékben jóváhagyott, és gyakorlatilag az audiokinetron helyébe lépett a terápiában.

 A technika persze rohamosan fejlődött és megjelentek a laptopok. Így Rosalie is tovább haladt a fejlesztésben, és egy szoftverfejlesztővel kidolgozták a Filtered Sound Training programot, az AIT szoftveres változatát.

 Mindeközben saját vállalkozást indított Dél-Afrikában, az ABC Learning Options-t, ahol főként az AIT-vel kezelte pácienseit, illetve képzett ki szakembereket. 

Életének következő szakaszában Írországban és Nagy-Britanniában dolgozott. Angliában egy többszáz fős, autizmus spektrum zavarral küzdő gyermeket és fiatalt ellátó intézmény vezető fejlesztő terapeutája volt. 

Ez idő alatt lépett újra kapcsolatba Jordanidisz Ágnessel (első találkozójuk Dél-Afrikában egy NILD konferencián volt), és hamarosan ellátogatott Magyarországra is, hogy megtartsa első európai AIT képzését a BHRG Alapítvány és Ágnes meghívására.

 2015-ben megszervezte Londonban Dr. Guy Berard tiszteletére rendezett konferenciát, a professzor halálának egyéves évfordulóján. Ezen a nemzetközi konferencián jelen voltak Stehliék is, akikkel évtizedek óta jó barátságot ápol. A konferencián több magyar AIT terapeuta is tartott előadást. Rosalie 2018-ban visszaköltözött Dél-Afrikába, és átadta az európai képzések szervezését és oktatását Tóth Tündének. A mai napig jó kapcsolatot tart fenn a magyar AIT szövetséggel.

66612773_707586306349150_5030971416036507648_o

Magyarországon is!

Az AIT/FST-t több kutatás támogatja, amelyek igazolják hatékonyságát és biztonságosságát. link
Az AIT/FST nem gyógymód, de hasznos eszköz arra, hogy segítséget nyújtson az auditív ingerek észlelésére és feldolgozására.
A Hallási Figyelem Tréning Magyarországon 2011-ben került bevezetésre, Rosalie Seymour tanításának köszönhetően.