A Hallási Figyelem Tréning egy elektronikusan modulált zene, ami a hallószerveknek és az idegrendszernek olyan, mint az izmainknak egy jól felépített testedzés. A szigorúan összeválogatott zenét szoftver randomizálja, ennek hatására kiszámíthatatlan a magas és a mély hangok váltakozása, ami stimulálja a hallószerveket 30 percen keresztül. Ez a tréning központi tulajdonsága.
A hangból jövő energiát arra használjuk fel, hogy a nem megfelelően működő sejtek az intenzív inger hatására képesek legyenek egy jobb minőségű ingerfelvételre, átvitelre, feldolgozásra.

A Hallási Figyelem Tréning, nemzetközi elnevezései, amit Magyarországon is használunk:

AIT  = Auditory  Integration Training

FST = Filtered Sound Training

A tréninget Dr. Guy Berard fül-orr-gégész dolgozta ki . Azért hozta létre, hogy saját progresszív hallásvesztését kezelje. Hallásának romlása arra késztette őt, hogy megalkossa az AUDIOKINETRON-t. Ez az elektronikus eszköz eltorzítja az általa lejátszott zenét, gyorsan és véletlenszerűen váltogatja a magas és a mély hangokat, amely „masszázst” nyújt a fülnek.

 

 

Berard tanítványa és munkatársa  volt Rosalie Seymour , aki továbbfejlesztette Dr. Berard Audiokinetron készülékét és megalkotta számítógépes változatát, az FST-t. (Filtered Sound Training)

 

 

 

A tréninget 2017-től a mai kor igényeihez igazodva, tablet változatban, otthoni felhasználásra is alkalmassá tették, ennek elnevezése PortaFST .

 

 

Az AIT/FST-t több mint 28 kutatás támogatja (lásd az AIT klinika tanulmányait), amelyek igazolják hatékonyságát és biztonságosságát. 

Az AIT nem gyógymód, de hasznos eszköz arra, hogy segítséget nyújtson az auditív ingerek észlelésére és feldolgozására, a figyelmi és magatartási problémák leküzdésére.

A Hallási Figyelem Tréning Magyarországon 2011-ben kerül bevezetésre. Rosalie Seymour közel 20 magyar terapeutának tanította be ezt a módszert. Azóta 50 terapeuta végezte el a képzést és kapott engedélyt a felhasználásra.

Ezen az oldalon azokat a terapeutákat találja meg, akik a AIT/FST Magyarország Szövetség tagjai.

Gyermekeknél gyakran felmerülő probléma, hogy nagyobb közösségbe kerülve zavarják őket a hangok, ezért vagy visszahúzódóvá válnak és kerülik a többiek társaságát, vagy magatartásukkal hívják fel magukra a figyelmet. Ilyenkor érdemes hallásvizsgálatot végeztetni, ami kimutatja az esetleges érzékeny hallást, vagy köznapi kifejezéssel élve, a “túlhallást” .Ezeknél a gyerekeknél/felnőtteknél gyakoriak a tanulási problémák, problémás a beszédészlelésük, nehezen olvasnak, gyenge a helyesírásuk, nehezen megy számukra a fogalmazás. Kisebb korban gyakran sok hangot nem ejtenek ki tisztán és a logopédiai kezelések ellenére sem javul a beszédük.
Ezek a problémák maguktól nem oldódnak meg! A hallási érzékenység, a “túlhallás” nem betegség!
Ilyenkor a fül, mint érzékszerv nagyon jól működik, de mint ahogy vannak, akik nagyon élesen látnak messzire, így vannak, akik azokat a zajokat is meghallják, amit mások esetleg nem. (Ismeretes, hogy általában a hiperérzékenység társulhat fájdalmas hallással – ha egy gyermek hiperérzékeny egy szenzoros tartományban, akkor valószínűleg hiperérzékeny lesz más szenzoros területeken is)
Ezeknek a gyerekeknek a sok auditív ingerből kell kiválasztani azt a hangot, amelyikre figyelni kell (és ez nem mindig a tanító néni hangja :)). Ezek a gyermekek hamarabb elfáradnak, mert az idegrendszerük kimerül.
Az AIT/FST tréning kihasználva az agy „újrataníthatóságát”, hozzászoktatja a fület azokhoz a hangokhoz, amikre érzékeny, vagy amit az idegrendszer valamilyen okból kikapcsolt.

Az AIT/FST javasolt a gyermekének, ha:

 • Beszédészlelési, beszédértési zavara van
 • Szóbeli utasításokat nehezen követi, azokra megkésve reagál
 • Nehezen fejezi ki magát, beszéde nyelvtanilag helytelen
 • Nehezen érthető a beszéde, az artikulációs problémák hosszan tartó logopédiai kezelés után sem javulnak
 • Nehezen tanul verset, mondókát, dalokat
 • Olvasása, helyesírása lassan fejlődik
 • Gyakran van középfülgyulladása, mely nehezíti a beszédészlelést
 • Megkésett a beszédfejlődése
 • A legkisebb zaj eltereli a figyelmét
 • A hétköznapi zajok zavarják, megriad, fülét befogja
 • Mozgásában ügyetlen, nehezen tartja meg az egyensúlyát
 • Fokozott szenzoros érzékenysége van (egyensúly, bőrérzékenység, egyoldalú táplálkozás)
 • Viselkedését nehezen szabályozza fáradásnál, zajos környezetben, tömegben
 • Figyelem zavara, tanulási problémája van (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia)
 • Autista vagy Down szindrómás

FONTOS!

 • A tréninget csak végzetséggel rendelkező terapeuta végezheti, aki a gyermek/felnőtt hallásvizsgálati eredménye alapján, egyénre szabottan állítja be a programot.
 • A tréning csak egészséges orr-fül esetén tudja jól kifejteni hatását.
 • A tréning ideje alatt biztosítsunk nyugodt környezetet.
 • Egyéb terápiákat, fokozottan az egyensúlyra ható mozgásokat kerüljük (rollerezés, biciklizés).
 • Biztosítsunk igény szerinti mennyiségű alvást.
 • Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás és a cukrot, finomított lisztet tartalmazó élelmiszerek minimalizálása.
 • Egyáltalán nem ajánlott a szórakoztató elektronikai berendezések (tv, mobiltelefon, tablet, számítógép, iPad, Xbox PlayStation, stb.) használata.
 • A tréning ideje alatt és az azt követő 4 hónapban TILOS fülhallgatón keresztül zenét hallgatni, zajos környezetben (koncert, mozi,sportmérkőzések,meccsek) tartózkodni.

A tréning megkezdése előtt audiológus által készített hallásvizsgálat szükséges.

Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor az  AIT/FST terapeuták hallási figyelem tesztet készítenek (itt csak a légvezetéses hallást vizsgálják), s ez alapján készítik el az egyénre szabott beállítást.

HANGSÚLYOZZUK, hogy a terapeuta által végzett HALLÁSI FIGYELEM TESZT NEM HALLÁSVIZSGÁLAT és nem lehet a személy pontos hallásállapotát meghatározni ez alapján. Ha a terapeuta bármilyen eltérést tapasztal, fül-orr-gégészhez küldi a pácienst!

A hallásvizsgálat során, 11 frekvencián vizsgálják a hallást. Kimutatják a hallásküszöböt, s mérnek a 0dB fölött, a negatív tartományban is, mely a hiperéles hallást, az auditív túlérzékenységet mutatja ki.

Az audiometriát az AIT/FST terapeuta értelmezi a tréningre való alkalmasság szempontjából.

Sokszor előfordul, hogy az audiológus által mért hallás a normál övezetben van és eszerint megfelelő a hallás, mégis magatartási és/vagy figyelem problémák figyelhetők meg. A gyakori hurutos állapot miatt az is előfordul, hogy a beszédészlelési probléma otthon nem, de közösségben tapasztalható, amit az audiometria nem mutat ki.

 

A tréning bemért készülékkel, s mindenki számára egyénileg összeállított beállítással történik.

A tréning 10 napon keresztül 2×30 percig tart, ami idő alatt TILOS elektronikai eszközt (TV, okos telefon, stb. kijelzőt) nézni.

A gyerekek ilyenkor rajzolással, kirakózással egyéb játék tevékenységgel foglalkozhatnak vagy csak egyszerűen relaxálhatnak.

A napi két alkalom között minimum 3 órának kell eltelnie.

Mivel a tréning az idegrendszerre és a belsőfülre hat (itt található az egyensúlyszerv is), ajánlott a mozgásterápiák, valamint az egyensúlyra ható mozgások/ sportok szüneteltetése.

 

 

 

A tréning pozitív hatása egyénenként eltérő módon és időben jelentkezik. Már a tréning alatt is észlelhetjük ezeket, de számíthatunk változásra a tréninget követő 4 hónapban. Ahhoz hogy a tréning minél teljesebben kifejtse a hatását fontos, hogy a tréning ideje alatt és 4 hónapig a gyermek ne menjen erőteljesen zajos helyre (koncert, mozi) és ne hallgasson semmit fejhallgatón keresztül. Fontos, hogy a Szülő és a gyermek környezete is felkészüljön arra, hogy gyermek 10 napig egy intenzív tréningen vesz részt, támogassuk őt ebben és teremtsünk nyugodt környezetet. Fontos, hogy a gyermek táplálkozása kiegyensúlyozott legyen, kerüljük a cukros, finomított lisztből készült táplálékokat és gyakran előfordul, hogy a gyermek folyadékigénye is megnő.

A tréning hatására:

 • Javul a beszédészlelés, beszédértés és ennek következtében gyorsabban reagál a hozzá intézett beszédre, kevesebb a félreértés, visszakérdezés.
 • Javul a verbális memória, helyesírás, olvasás.
 • Jótékony hatással van a beszédindulásra.
 • Javul az artikuláció, mert pontosabban észleli a beszédhangokat.
 • Csökken az auditív érzékenység, vagy ahogy sokan használják a „túlhallás”.
 • Kevésbé irritálják a környezeti zajok, amik eddig elterelték a figyelmét. Kisgyerekeknél ezek a zajok ijesztőek is lehetnek, ami miatt szorongás, készenléti állapot alakul ki. A hallószervünk egyik fontos szerepe hogy másodperceken belül szelektálja a veszélyes és veszélytelen zajokat, de ehhez kellő tapasztalatra van szükség, ami egy kisgyereknek még nem áll rendelkezésre, ezért sokkal több az ijesztő zaj számára. A gyakori „fuss, menekülj” érzés pszichésen megterhelő lehet.
 • Halkul a korábban hangos és túl sok beszéd.
 • Javul a figyelem, a terhelhetőség, több a sikerélmény.
 • Javul az egyensúlyozás, jobban viseli a gyermek az erőteljesebb egyensúlyi ingert, pld hintázás, pörgés, autózás. Ennek hatására a mozgáskoordináció is változik.
 • Javul a gyermek közérzete, viselkedése, együttműködő képessége, kitartása.

 

A kezdetekben, az akkori technikai lehetőségek szintjén, bonyolult berendezések – Audiokinetron, illetve később az Earducator segítségével történtek a tréningek.

Rosalie Seymour, Dr. Bérard munkatársa és tanítványa, Filtered Sound Training (FST) néven dolgozta ki és oktatja az AIT számítógépről vezérelhető változatát.

A fejlődő világunk szükségszerűvé tette az újítást. Rosalie Seymour közreműködésével 2017-ben elkészült a PortaFST – az AIT/FST tableten futó változata, melynek segítségével „Home tréning” is végezhető.

A PortaFST-vel az elődeivel megegyező minőségű tréning végezhető. Hordozhatóságából adódóan további előnyökkel rendelkezik:

 • a 10 napos tréning, otthon elvégezhető „Home tréning”, nem szükséges naponta 2x ellátogatni a terapeutához
 • így akár reggel és délután pl. az autóban iskolába jövet/menet a gyermeke hallgathatja a tréninget, a napi rutin nem változik
 • a készülék önállóan működik, nincs szükség állandó internet kapcsolatra
 • kezelése egyszerű, 1 gomb megnyomása szükséges a hanganyag indításához
 • a tréning protokolljának betartását a készülék felügyeli
 • a készülék kijelzőjén folyamatosan követhető a hátralévő idő
 • a strapabíró tok minimalizálja az esetleges károkat

Magyar AIT/FST Szövetség,
és Rosalie Seymour.

“…Kisfiam 5 éves lesz. Gyakori felső légúti problémák miatt romlott a hallása, gyakran nem figyelt, visszakérdezett, ha beszéltek hozzá. Az óvodában magatartási problémái voltak, gyakran félreértette társait. Ha konfliktusba keveredett, azt verekedéssel próbálta megoldani. Zavarta az óvodai csoportban a sok gyerek hangoskodása. Beszéde későn indult, most sem tud tisztán beszélni. A fülészeti vizsgálaton hallási figyelem tréninget ajánlottak neki.

A tréning elvégzése alatt már tapasztalhatóak voltak a változás jelei: halkabban kezdett beszélni, nem verekedett. A következő 4 hónapban pedig még több pozitív hatást észleltünk: hamar megtanulta az ovis verseket, sok új szót kezdett használni, nem fogta be a fülét ha porszívó hangját hallotta…”

 

“…A következő változások megfigyelhetőek Gergő viselkedésében:
1/2 év elteltével a hangterápia után az EDUKID-ben megállapították, hogy Gergő hallása teljesen beállt a normál hallástartományba, és nem ment vissza, nincsenek már túlhallott hangok.
Kb. Februártól a viselkedése sokkal nyugodtabb lett. Elmúltak az indulati, hangulati kitörései szinte teljesen. A szabálytudata javult, a kötelességét szívesebben végzi.
Sokkal kevesebb az ellenkezés, a vita, hamarabb elfogadja, hogy indulni kell, fürdeni kell. Amikor túlterhelt az idegrendszere, fáradt, kevesebbet aludt, akkor az érzékenysége felerősödik, de szerintem ez a normál tartományban mozog. Összességében a hangterápia óta rengeteget változott Gergő viselkedése. Persze nem zárhatjuk ki, Gergő normál biológiai fejlődését, illetve, hogy a BHRG-be heti 3x járunk csoportos, és egyéni tornára is, ami nagyban elősegíthette pluszban a fejlődését….”

 

“…A mi lányunk pont egy éve részesült FST-ben. Ő is kimeríti a hiperaktív figyelemzavaros kategóriát, mellette beszédértési zavarral. Már az FST alatt, közvetlenül utána is tapasztaltunk pozitív változásokat. “Látványosan javult a figyelme, a hiperaktivitása is alább hagyott. Ma már nem okoz gondot végigjátszani egy társasjátékot, vagy kiszínezni egy kifestőt, végig ülni egy étkezést. Persze hullámzó a teljesítménye ezekben is, de elvitathatatlan a változás. Most fogjuk ismételni az FST-t. Akkor 4,5 éves volt, most 5,5 éves, nyilván az ő korában még a spontán fejlődés is intenzív, de látványos volt a hallástréning utáni megugrása. Megjegyzem: a túlhallása 4kHz-en megmaradt azóta is, most vizsgáljuk éppen a metabolikus hátterét…”

 

 

Auditory Transduction :

 

Berard AIT és Stehli angol nyelven a youtubon: